Multitouch voor de bouwsector

Tijdens het pilotproject “Verkenning Multitouch Tafel” bij het Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam werd onderzocht of door de inzet van touchtafels werkprocessen efficiënter en beter konden worden uitgevoerd door digitaal werken.

Hoe werkt het ingenieursbureau Amsterdam nu met de multitouch tafels?

Het Ingenieursbureau zet de tafels ondere andere in voor controle van werktekeningen en 3D-modellen en vergaderingen van de verkeerscommissie tussen hulpdiensten, lokaal OV en gemeente. De touchtafels zijn volledig geïntegreerd in het werkproces en zorgen voor een efficiëntere manier van werken en enorme tijd- en kostenbesparingen door het overbodig maken van plots.

Alle tekeningen en 3D-modellen zijn met een simpele aanraking op het scherm, zonder toetsenbord of muis, op te roepen. Door de natuurlijke touch-aansturing is het scherm door iedereen zonder instructie te bedienen.

Wat is het voordeel van het werken met multitouch tafels?

Dure geplotte tekeningen zijn overbodig. Plots zijn door de zeer hoge resolutie van het scherm tot in het kleinste detail te bekijken. Er kan eenvoudig worden ingezoomd om een nog gedetailleerder beeld te krijgen dan op een papieren plot mogelijk is. De schermen zijn groot genoeg om een A0-tekening op ware grootte te tonen.

Tijdens vergaderingen kunnen aantekening direct in het digitale bestand worden opgeslagen en gedigitaliseerd. Annotaties kunnen op de touchtafel worden getekend en opgeslagen. Aantekeningen kunnen worden getypt en worden ook meegenomen in de digitale versie. Het is niet meer nodig een tekening opnieuw in te scannen; er wordt direct gewerkt vanuit het digitale archief.

Wat levert de innovatieve technologie aan gebruiksvoordelen?

Door gebruik van 4K/UHD monitoren, met een resolutie viermaal zo groot als een normaal HD scherm, zijn de kleinste details van tekeningen of 3D modellen haarscherp in beeld. Met intuïtieve touch aansturing kan er nog verder worden ingezoomd op details van een tekening. De schermen worden in verschillende maten geleverd, vanaf een 65-inch versie kunnen A0-plots op ware grootte worden getoond. Het grootst geleverde formaat is 84-inch.

De touchschermen worden geleverd als tafel - kantelbaar en in hoogte verstelbaar - of als vast scherm aan de muur. Standaard wordt een krachtige pc met professionele videokaart meegeleverd, zodat ook zware 3D-software soepel draait, bijvoorbeeld Navisworks, Revit of Autocad. Het is niet nodig nieuwe software te leren, de touchtafel is gereed om alle reeds bekende software te gebruiken. Een eigen pc van de organisatie kan ook worden aangesloten zodat er meteen van de eigen IT-infrastructuur gebruik gemaakt kan worden.

Hoe zit het met de duurzaamheid van een multitouch tafel?

De multitouch tafels worden robuust uitgevoerd, het scherm wordt tegen beschadigingen beschermd door gehard glas. Het scherm is nagenoeg ongevoelig voor invallend licht en kan daarom overal worden geplaatst.

Wat is de conclusie van het pilot project bij Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam?

De pilot bij Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam heeft uitgewezen dat er een flinke efficiëntieslag gemaakt kan worden door de inzet van touchtafels, in zowel tijd als kosten, en worden de kansen op fouten geminimaliseerd door beter inzicht en overzicht.

Komt er een nieuw pilotproject in samenwerking met een andere organisatie?

Wij zien toepassingen in de bouwkeet, voor voorbereiders, planners en tekenaars. Maar niemand weet beter hoe processen verbeterd en eenvoudiger kunnen worden dan de expert zelf. Wij zijn de technische partner die met creatieve oplossingen alles mogelijk maakt, we werken graag samen met een partner uit de branch voor een pilot om samen de mogelijkheden verder uit te werken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van multitouch tafels in uw werkomgeving? Neem dan contact op met:

Johan Teunissen
johan@collabomedia.nl
020 334 15 75

Lees hier het originele artikel in BouwTotaal magazine.

Hou mij op de hoogte van de pilot voor multitouch in de bouwsector:

Ontvang meer informatie over deelname aan een pilot project 'Verkenning multitouch voor de bouwsector':

Credits fotografie:
Ing. Frank de Groot - Hoofdredacteur BouwTotaal